Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2010 08:31 - Минаваш с двойка ...
Автор: elina71 Категория: Новини   
Прочетен: 1862 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.04.2010 08:35


Минаваш с двойка
Татковци и майки ще надзирават директора
Родителски борд следи как директорите харчат парите
И с двойка вече ще се минава в по-горен клас. Добрата новина за слабаците е залегнала в новия проектозакон за училищното образование. Условието обаче е ученикът да няма друга слаба оценка и бележките му по останалите дисциплини да са най-малко Добър 4. Вместо да повтаря класа, двойкаджията ще има възможност да вземе поправителния изпит в рамките на следващата учебна година. Промените, предложени от екипа на министър Сергей Игнатов, предвиждат още родителски борд да надзирава школския директор и следи харченето на бюджета. Основното образование вече ще се завършва в седми клас, а не в осми, както досега. Гимназията се разделя на два етапа - до 10 и до 12 клас. След първия ще се полага миниматура. Във втория учениците ще се профилират, като избират сами предметите.    Миниматури вече и след 10 клас, дипломите в електронен регистър 250 лева глоба за отсъствия Засега отрязаха стачките на учителите, ще видим, лаконичен е министърът
image

    "Детето вече ще бъде в центъра на новия закон за училищното образование. Досега там бяха учителите и администрацията". Това заяви вчера при представянето му образователният министър Сергей Игнатов. Той ще бъде подложен на обществено обсъждане до края на май, след което заедно с предложените поправки ще влезе в Министерския съвет. Очаква се парламентът да го гласува до края на тази сесия. Ако това не стане, с поправка в сега действащия закон ще бъде въведено прокламираното от ГЕРБ задължително предучилищно обучение от петгодишна възраст, обеща министърът.
Съгласно проекта децата вече ще завършват основното си образование в седми клас, а не в осми както досега. Гимназията ще се завършва в 12 клас, но ще бъде разделена на два етапа - до десети и до 12 клас. В първия учениците ще изучават едни и същи предмети, а във втория ще се профилират. След десети клас ще им бъде позволено сами да избират предметите, които биха искали да учат, и да формират крайната им оценка.
След края на първия гимназиален етап ще се провежда национално външно оценяване, или т.нар. миниматура. 12 клас ще се завършва с два задължителни зрелостни изпита за всички освен за учениците в професионалните гимназии. Те ще държат само една матура, а като втора ще им се признава оценката от изпита по съответната професия. Дипломите ще се сканират и съхраняват в електронен регистър, така че да се избегне търговията с фалшиви документи.
Хлапетата до 3 клас няма да получават оценки с числово изражение. До четвърти клас пък няма да имат право да повтарят класа. Ако детето изостава и не се справя добре, учителите ще се занимават индивидуално с него след часовете или по време на почивните дни и ваканциите.
Още от есента всички първолаци ще учат цял ден. Това обаче не е задължително, както се предвиждаше първоначално. От идеята ще се възползват само семействата, които желаят или просто няма на кого да оставят детето. Тенденцията е в близките години целодневното обучение да обхване учениците до 4 клас, а след време - и тези до 7, поясни Сергей Игнатов.
В школата се връща добре забравеното старо - оценката за поведение. Тя обаче ще се поставя не само от класния ръководител, а от всеки учител по съответния предмет. Целта била по този начин на даскала да му "светне червена лампичка", ако детето се държи лошо само в неговите часове. Оценките пък са измислени така, че да не лепят етикет на ученика - най-ниската степен не е "лошо", а "нуждае се от подобрение", така че да се търси развитие в положителна посока. Останалите две степени са "похвално" и "добро". Децата могат да бъдат наказвани с преместване в друг клас, в друго училище или преминаване на индивидуално обучение. Освен това ще има по-леки санкции като например забрана да участва в училищни мероприятия или екскурзии. Съветникът на Сергей Игнатов - училищният директор Асен Александров, каза, че подобни санкции действали много по-ефективно от една обикновена забележка.
Законът вече предвижда и наказания за родители, които отказват да пуснат децата си на училище. Те могат да бъдат глобявани от 50 до 250 лева, ако хлапетата им не посещават школото. При повторно нарушение санкцията се удвоява. Майки и бащи, които са повикани от учителя или директора и откажат да се явят, също ще бъдат наказвани с глоби - от 20 до 100 лева. Засега замисълът е събраните по този начин пари да постъпват директно в бюджета на училището. Авторите на проекта са предвидили и още едно наказание за немарливи родители - те могат да бъдат пращани на психолог или друг вид специалист, ако учителите преценят, че не им достига компетентност да изпълняват задълженията си.
Все още е под въпрос правото на учителите да стачкуват. В момента проектът предвижда забрана за прекъсване на учебния процес, което на практика премахва възможността за ефективна стачка. Игнатов обаче предупреди, че това не е окончателно и решението щяло да се вземе едва когато се изслушат всички становища. "Не искаме да накърняваме правата на учителите, но родителска организация вече е осъдила предишната учителска стачка за дискриминация. Все пак водещ ще бъде общественият интерес - тоест този на деца и родители", заяви той.
Стела Стоянова
Татковци и майки ще надзирават директора
Училищно настоятелство, в което поне 50 на сто от членовете са родители, ще осъществява своеобразен надзор над школския директор. Той ще изготвя стратегии за развитие на учебното заведение и ще контролира спазването на бюджета. "Това е един вид родителски борд на директорите", каза просветният министър. Настоятелството ще бъде независимо от директора и той няма да може да влияе на решенията му.
Идеята била по този начин да има обществен контрол над работата на училището. В настоятелството ще има задължително представител на общината, а в професионалните училища - и на бизнеса. В името на прозрачността училищата вече ще бъдат задължени да публикуват бюджетите си.
 


в-к Стандарт


Тагове:   надзор,   двойка,   Минаваш,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elina71
Категория: Поезия
Прочетен: 286903
Постинги: 100
Коментари: 160
Гласове: 1628
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930