Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2010 21:09 - Защо Кирил и Методий са българи
Автор: elina71 Категория: История   
Прочетен: 7179 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Бъдете преблагословени,
о вий, Методий и Кирил,
отци на Българското знанье,
творци на наший говор мил!


    image

За родно място на Омир се борят 7 града, за това, къде е роден Ботев - 3 селища (Карлово, Калофер и едно врачанско село), а за Кирил и Методий претендират 3 държави - Гърция твърди, че те са гърци, България - че са българи, а на запад от нас казват, че са македонци. Истината е, че Кирил и Методий са българи. Това е повече от ясно.
Това обяви в Кюстендил в четвъртък вечерта министърът без портфейл Божидар Димитров при откриването на изложба “Старобългарската азбука и държавата на духа”.
Най-доброто доказателство за това, че солунските братя са действително българи, дал навремето акад. Иван Дуйчев. Но това станало на маса, уточни проф. Димитров. “Никой не се е замислил над това, че гърци няма къде да научат български език така добре, че да коват нови думи. Сложността на направеното от двамата братя не е толкова в съставянето на една азбука - азбука се прави лесно. Ако си добър филолог, за една вечер ще напишеш графичните очертания на фонемите и ще измислиш 30-35 букви. Сложността идва с превода, и то на такива книги като Светото евангелие и християнските богослужебни книги, където е пълно с абстрактни думи и такива, които не съществуват в нито един битов език. Българският език преди приемането на християнството е имал речников запас само от битови думи. За да измислиш думи като “философия”, е трябвало да се потрудиш. А за да се потрудиш, трябва да познаваш езика, на който превеждаш от гръцки на български.”
    Акад. Дуйчев опровергавал версията, че Кирил и Методий са гърци и са научили български, играейки си на пазара в Солун. “От българските селяни, които продават на пазара - обясни Божидар Димитров, - двамата братя не биха могли да научат нищо друго освен 400-500 битовизми. А в същото време никой не се сеща, че децата на висш византийски аристократ не играят на пазара с другите хлапета. Тези деца - още като станат сутрин, и ги налягат един куп учители, които не ги пускат на пазара. Ако играят, ще бъдат в някоя добре заградена градина. А иначе цял ден учат при частни учители, докато пораснат. Така е и сега в някои аристократически семейства. Кирил и Методий са си българи естествено. Знаели са отлично български език. Майчин им е - както се казва днес, и затова извършват своето велико дело.”
Източник:в-к Труд



ЧЕСТИТ   ПРАЗНИК   БЪЛГАРИ!



Тагове:   Методий,


Гласувай:
6



1. анонимен - Гледах предаването на Божидар Димитров. Доста убедителен беше.
24.05.2010 13:24
"...Няма как Кирил и Методий да са научили български на пазаря, защото по това време децата на аристократите не са излизали никъде и цял ден са прекарвали със своите възпитатели и учители. За да владеят българския език до степен, да създадат и азбука за него, значи езика им е бил майчин..."
Честит празник!
цитирай
2. elina71 - Дори и да не е така-
24.05.2010 14:08
аз за себе си съм абсолютно убедена ,че те са българи и това е техният майчин език.Те гърците и македонците всичко искат да ни вземат-е няма да стане...те дори химн нямат за тях и за азбуката.
цитирай
3. panazea - Честит празник!
24.05.2010 18:16
Един човек да напише , че братята са Българи!Привет!
В краткото житие на Кирил пише:Той беше родом българин!
Ама кой ли чете?

Поздрав за теб!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elina71
Категория: Поезия
Прочетен: 286889
Постинги: 100
Коментари: 160
Гласове: 1628
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930